Açık Kaynak İsletim Sistemleri 1. Dönem 1.Yazılı Çalışma Soruları (PARDUS)
Açık Kaynak İsletim Sistemleri Dersi 1. Dönem 1.Yazılı Çalışma Soruları sınava hazırlık için hazırlanmıştır. Sınavınızda başarılar dilerim.
İşletim Sistemi Nedir?
İşletim sistemi, bilgisayar donanımının doğrudan denetimi ve yönetiminden, temel sistem işlemlerinden ve uygulama yazılımlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır.
Pardus İşletim Sisteminin özelliklerini yazınız.
- Lisans gerektirmez,özgürdür
- Ücretsizdir
- Gerekli Tüm programlar kurulu olarak gelir(Ofice programları gibi)
- Türkçe server
- Kaynak kodları değiştirilebilir,özelleştirilebilir
- Virüs, Solucan, Truva atları vb. gibi zararlı kodlara karsı daha sağlam daha güvenilir bir mimariye sahip
- Hızlı kurulur
- Kolay kullanılır
Açık Kaynak Kodlu Yazılım Nedir?
Kaynak kodu isteyen herkese açık olan yazılımlardır. Bu tür yazılımların ayırt edici özelliği kullanıcıya değiştirme özgürlüğü sağlamasıdır.
Bir yazılımın kaynak kodları herkese açık ve geliştirilebilir olmalı, isteyen her geliştirici bu açık kodları değiştirerek yeni yazılımlar geliştirebilmeli ve yine bu yeni yazılımlar da kaynak kodları açık olarak özgürce dağıtılmalıdır. Bu düşünce açık kaynak kodlu yazılım ( Open source software) olarak adlandırılır.
Açık Kaynak, bilişim alanında neyi ifade eder?
Hangi programlama diliyle program yapılırsa yapılsın, program kodlarının herkes tarafından görülebilmesine, değiştirilebilmesine denir.
En iyi bilinen açık kaynak kodlu yazılımlar
Linux, Unix, Open Office, GNU, Debian Rethat , suse ,Madrake ‘dır.
GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) Nedir?
Kullanımda olan her yazılım üreticisinin haklarını ve kullanıcının haklarını korumaya yönelik bir lisans anlaşmasına sahiptir. Lisans anlaşması nesnenin kullanımı, geliştirilmesi, yeniden yapılandırılması, değiştirilmesi, alıntısının yapılabilmesi gibi hususları belirleyen düzenlemeler içerir. Böylece üreticinin izni olmadan çoğaltılamaz, değişiklik yapılamaz. Ancak açık kaynak kodlu (Özgür Yazılım ‘Free Software’) yazılımda istediğimiz gibi kopyalama yapabilir, yeniden dağıtabilir, hatta yeniden düzenleyebiliriz.
YALI Nedir?
Pardus kurulum sisteminin adı, özgün bir Pardus teknolojisi olan YALI’dır. Kurulum işlemi için YALI öncelikle bilgisayarınıza ve yapılandırmanıza ilişkin bilgileri sizden alır ve daha sonra kurulum aşamasına geçer.
ÇOMAR (COnfiguration MAnageR) nedir?
ÇOMAR (COnfiguration MAnageR), sistemde kurulu yazılımların birbirleriyle uyumlu çalışabilmesini sağlayacak olan yapılandırma yöneticisidir. Her uygulamanın hangi görevleri yapabildiği ve hangi görevlere ve bilgilere ihtiyaç duyduğu bilgisini tutar. ÇOMAR aracılığıyla uygulamalar kendilerini birbirlerinin varlıklarına ve yeteneklerine göre ayarlayabilirler. Normalde son kullanıcı, ÇOMAR’ın varlığını hissetmez. ÇOMAR, arka planda çalışır ve sistemin yapılandırma yükünü üstlenir.
PİSİ nedir?
PİSİ (Packages Installed Successfully as Intended), Pardus’un paket yönetim sistemidir. Paketlerin sisteme sorunsuz bir şekilde eklenip çıkarılmasını sağlar. Paketlerin diğer paket/kitaplıklara ve ÇOMAR görevlerine olan bağımlılıklarını tutar. Bir dosya türünü açmak ya da web sayfalarını sunmak gibi ÇOMAR görevlerini yapan paketleri bularak, kullanıcının, adını ve detaylarını bilmeden istediği işi yapan uygulamaları kurup çalıştırmasını sağlayabilir.
Pardus İşletim Sisteminin dosya sitemi nedir? Açıklayınız?
Windows Xp de kurulum yaparken dosya sistemi olarak NTFS ve FAT32, Windows 7 de, NTFS, Pardus ta ise ext4 ‘tür
Sistem Yükleyicisi nedir?
Sistem yükleyicisi bilgisayarınız açıldığında disk üzerinde yüklü olan sistemlerin açılmasını sağlar. Birden fazla işletim sistemi yüklü ise açılış esnasında seçim yapmanıza imkan tanır.
X-Window nedir*
Unix ve Linux türevi işletim sistemlerinde grafik ara yüz altyapısı X pencere sistemi olarak adlandırılır.
Linux sistemlerde en önemli masaüstü yöneticileri nelerdir?
KDE ve Gnome’dur
KDE nedir?
GNU/Linux ve diğer Unix masaüstleri için güçlü bir grafiksel ortamdır. Kullanıcı dostu programlarıyla, GNU/Linux’u üretken bir işletim sistemine dönüştürür.
KDE ile ilgili ayarlar nereden yapılır? Adı nedir?
Pardus Yapılandırma Merkezi(TASMA)’dan yapılabilir.
KAPTAN nedir?
Pardus’da kurulumdan sonra masaüstü ortamına ilk girdiğinizde temel yapılandırma ve masaüstü kişiselleştirmenizi sağlamak için Kaptan ayar sihirbazı karşılar.
KAPTAN Ayar Sihirbazı ile neler yapılır?
Fare ayarları,Temalarla ilgili ayarlar, Menü stil ayarları, Kullanıcı Resmi ayarları, Paket Yöneticisi ayarları
Pardus Menüsü
Paneldeki Pardus düğmesine tıkladığınız zaman açılan menüdür. Bu Pardus işletim sisteminin başlat menüsüdür. Pardus’ta kurulu olan uygulamalarınızı düzen içinde sıralar. Bilgisayarınızda yüklü olan programlara ve her türlü sistem ayarlarına erişebilmenize, oturum/bilgisayarı kapatabilmenize, komutu doğrudan yazarak çalıştırabilmenize, dosya ve dizinleri bulabilmenize imkan tanır.
Programcıklar
Programcıklar, panelde ya da masaüstünde çalışan, bilgisayarın ses ayarlarını yapmak, saat ve tarihi göstermek, farklı masaüstlerine geçiş yapılmasını sağlamak gibi işlevleri olan küçük uygulamalardır.
Görev Çubuğu
Görev çubuğu çalışmakta olan uygulamaları listeler, uygulamalar arasında geçiş yapmanıza olanak tanır.
Pardusta Masaüstü simgelerinden Ev Dizini (/home) ne işe yarar?
Kişisel dosya ve dizinleriniz bulunur. Her kullanıcının, yalnızca kendisinin (ve tabii ki root kullanıcısının) erişebileceği bir dizini vardır: Ev dizini, ‘/home’ dizininin altındadır ve kullanıcı adınızla adlandırılmıştır. (örneğin kullanıcı adınız ‘hcatak’ ise, başlangıç dizininiz ‘/home/hcatak’ dizinidir) Bu dizin kullanıcıları birbirinden yalıtarak, her birine ayrı bir çalışma alanı sağlar. Her kullanıcı, kendi belgelerini, kişisel bilgilerini, başkasının değiştiremeyeceğinden emin olarak, burada tutabilir.
Linux işletim sistemlerinde kullanılan grafik ara yüz alt yapısı hangisidir?
X-Window
Pardus’un kurulumuyla gelen standart masaüstü simgelerini yazınız.
Evdizini, Sistem, Çöp
Windows işletim sistemi ve Linux tabanlı işletim sistemlerini 5 madde halinde karşılaştırınız.
Windows |
Linux |
Lisans Ücretlidir | Ücretsiz |
Virüsler, bilgisayar korsanları ve Internet üzerinden gelebilecek çok sayıda hatalı programa karşı güvenlik açıkları barındıran korumasız bir sistem olması. | Virüs, Solucan, Truva atları vb. gibi zararlı kodlara karsı daha sağlam daha güvenilir bir mimari. |
İşletim sistemi ve programların kullanım kolaylığı | Windows a göre daha zor bir kullanım kolaylığı |
İşletim sistemi sorunları belli zamanlarla giderilir. | Linux açık kaynak kodlu olduğu için hızla açıklar kapatılır |
Bilgisayar donanımını tam verimli kullanması Linux’a göre daha zayıf | Bilgisayar donanımını Windows’a göre daha verimli kullanması |
Aşağıdaki cümlelerin başında boş bırakılan parantezlere, cümlelerde verilen bilgiler doğru ise D, yanlış ise Y yazınız.
1. ( Y ) Unix işletim sistemi GPL lisansa sahiptir.
2. ( D ) Unix işletim sistemi C programlama dili ile yazılmıştır.
3. ( D ) GPL açık kaynak kodlu yazılımların özgürce dağıtılmasını düzenleyen bir lisans anlaşmasıdır.
4. ( Y ) Linux işletim sistemleri NTFS dosya sistemini kullanır.
5. ( D ) Sabit diskte biosun ilk okuduğu bölüme MBR( Master Boot Record) denir.
6. ( D ) Pardus’da sistem belleğinin yetersiz kaldığı durumlarda harddisk üzerinde bellek olarak kullanılan alana takas alana (Swap) denir.
7. ( Y ) Pardus işletim sistemi sadece DVD’den kurulabilir.
8. ( D ) Pardus’da kurulum aracı olarak YALI yazılımı kullanılır.
9. ( D ) Pardus Linux çekirdeği kullanan bir işletim sistemidir.
eywallah
çok güzel çok yardımcı oluyor bizlere tesekkürler:)
Harika site